Tips om van de winter naar de lente te gaan

De winter heeft zijn laatste weken bereikt. Waar het nog voor kan komen dat het ’s nachts vriest, komt hier de aankomende maand verandering in. Ook als u eigenaar bent van een tuin, veranderen er veel zaken voor u. In dit blog leest u wat u kunt doen om zo goed mogelijk over te gaan naar het nieuwe seizoen.

Winter

De winter kenmerkt zich als een periode van weinig bloei. De meeste Nederlandse tuinen beschikken over weinig winterplanten. Zorg er in de winter voor dat u niet over bevroren gras loopt. Dit kan namelijk resulteren in bruine vlekken die u in veel gevallen nog een half jaar blijft zien. Als u een vijver in uw achtertuin heeft, is het verstandig om een kleine opening te maken wanneer de bovenlaag bevroren is. Op deze manier kunnen alle rottingsgassen ontsnappen. Als u een opening in uw vijver wilt maken, kunt u dit het beste doen door het ijs weg te smelten met warm water. Als u zelf gaat hakken kunt u uw vissen beschadigen. Tot slot raden wij u aan de buitenkraan af te sluiten in de winter. Zo kan de vorst geen schade aanbrengen aan uw leidingen. Aan het einde van de winter kunt u alvast nadenken over het ontwerp van uw tuin.

Lente

Vanaf eind februari wordt het een stuk minder koud en begint de zon weer te schijnen. Een maand later en uw tuin staat alweer in volle bloei. In het begin van de lente is het verstandig te zaaien, zodat u hier profijt van heeft voor het zomer wordt. Wij raden u aan rond februari te beginnen met de eerste maaibeurt van het gras. Let hierbij op dat u het niet te kort maait. Als de lente dan echt begonnen is, is het verstandig uw gazon te verticuteren. Als u over grote struiken en bomen beschikt, kunt nadenken over tuinonderhoud van de Vier Seizoenen.